18 Eylül 2011 Pazar

3 dakikayı geçti.. Uyan artık.. Baekmanjangja-ui cheot-sarang/ Milyonerin İlk Aşkı..




Güney Kore sinemasının çok özel bir yanı var, özel bir tadı. İnsanı yüreğinden yakalayıp gözlerine zulmedercesine ağlatan, ama çok güzel bir yanı. A moment to remember gibi, Yeopgijeon geunyeo kadar dokunaklı bir film daha izledikten sonra kesin kararını veriyor insan. Sıradışı olmayan hikayelerden insanın yüreğine işleyen filmler bırakıyorlar hafızalarda. Baekmanjangja-ui cheot-sarang/ A millionaire's first love/ Bir milyonerin ilk aşkı da bu tadı, bu acıyı yürekte hissettiren filmlerden biri olarak hafızama ve ruhuma kazındı.


Çok da alışılmadık bir hikayesi yok aslında filmin. Hatta klişe olarak bile nitelendirilebilir. Milyoner bir genç delikanlı deedesinin ölümün ardından tek varisi olduğu mirasa konabilmek için bir varoş kentin lisesinden mezun olmak zorundadır. garip bir tesadüfle karşılaştığı genç kız ise gittiği varoş kentinde de peşini bırakmaz. Geriye sayılı günü kalan genç kız ile bizim burnu havada delikanlımız arasında garip bir ilişki başlar. Tabi burnu havada milyoner genç kendini sandığından  çok daha farklı bir kişilikte bulacaktır  hikaye ilierledikçe. Dedesinin hazırladığı bu sürpriz vasiyet delikanlımızı sandığından çok daha farklı bir amaca götürür.

Okuduğunuzda belki de onlarca film çekilmiş olabilecek bir senaryo anımsıyorsunuz aslında. Fakat filmi izlediğinizde gözyaşlarınıza hakim olmak gerçekten zor oluyor. İster iyi oyunculuk deyin, isterseniz Kore sinemasının adeta imzası haline gelen mükemmel müziklerle bağdaştırın, dilerseniz de Hollywood yapaylığına meydan okuyan "gerçek son" ile. Film sizi beklediğiniz yere adım adım götürdükçe artan hüzün her yanınızı sarıyor. Ne mucize bir kurtuluş var,  ne de bir dönemin klişesi karışmış raporlar. Gerçek bir hikaye ve gerçek bir son sadece; Kore sinemasının dramlarını tam manasıyla "dram" haline getiren "gerçeklik" . Öyle sarıyor ki sizi, içinizden Jae Kyung gibi seslenmek geliyor "uyuyan" sevgiliye ; "üç dakika demiştin..çoktan doldu.. uyan artık.." .

Akıldan çıkması zor sahneler ve diyaloglar, hikayeye bir melodram esintisi katan eşsiz müzikler ve tepeden tırnağa hüzün ile dolu 1 saat 56 dakikanın her saniyesine değen bir film; Bir Milyonerin İlk Aşkı.  Neyi anlattığından ziyade nasıl anlattığına hayran olacağınız filmlerden.

" Sebebini bilmesem de seni çok seviyor ve özlüyorum" ... 

İyi seyirler dilerim.

Filmin Adı  : Baekmanjangja-ui cheot-sarang/ A millionaire's first love/ Bir Milyonerin İlk Aşkı
Yapım Yılı : 2006
Yönetmen  : Tae gyun-kim
Oyuncular  : Hyun Bin (Kang Jae-Kyung) , Yeon Hee-Lee (Eun-Hwan).
imdb Puanı: 7,2 /10 (1002 oylama sonucu)

***Meraklısına hüzün soslu birkaç Kore filmi ; Yeopgijeon Geunya (Hırçın Sevgilim), Nae Meorisokui Jiwoogae/ A Moment to Remember , Bi-Mong/ Rüya





2 yorum:

  1. uzun zaman önce izleyip sevdiğim güzel film, klasik kdrama ;)
    cilekrazzi

    YanıtlaSil