11 Şubat 2011 Cuma

Bir yaşam kaç dram taşıyabilir? El Hijo De La Novia/ Gelinin Oğlu..

Daha önce Nueve Reinas/ Dokuz Kraliçe'den bahsettiğim şu yazıda ayrı bir yer ayırmıştım Ricardo Darin'e. Geçen senenin tartışmasız en iyilerinden El Secreto De Sus Ojos'la tanımış ve oldukça beğenmiştim. Ardından kısa bir aramayla Nueve Reinas, El Aura ve El Hijo De La Novia'yı not etmiş, bir şekilde izlemenin fırsatını kollamıştım. Önce Nueve Reinas, sonra El Aura ve nihayet son filmi de izlemiş bulundum, ve söylemem gerekir ki Darin favorilerim arasında sağlam bir yerde artık.


El Hijo De La Novia, yani "Gelinin Oğlu" 2001 yapımı bir Juan Jose Campanella filmi, yani pek sık tekrar ettiğim El Secreto De Sus Ojos'un da yönetmeni. Film sonraki yıl (2002) Arjantin'in yabancı dilde en iyi film Oscar ödülü kategorisinde temsilcisi olmuş ve Amelie'ye kaybedenler safında eşlik etmişti. Filmin Oscar adaylığı dahil ulusal ve uluslararası organizasyonlarda 39 adaylıktan 29 ödül çıkardığını da belirtelim.



40'li yaşların başındaki Rafael, aile mirası restoranlarını işletmenin kendine has sorunlarıyla uğraşırken  genç kız arkadaşı Naty'nin sorunlarına, boşandığı evliliğinden kızı Victoria'nın büyümesine seyirci kalmakta, "tüm gün çalıştığı için" onlarla ilgilenememektedir. Fakat hepsinden önemlisi artık alzheimer hastalığına teslim olan annesini, gençken sorunlar yaşadığı annesini, annesine delice aşık babası Nino'nun ısrarlarına dayanamaması dışında, görmemekte direnmektedir. Tüm bunların eşliğinde ve tatsız bir boşanmanın neticesinde ne aşka inancı kalmıştır, ne de hayatta en büyük başarısı olarak gördüğü -batmaktan kurtardığı- restoranını annesinin yüzüne vurma şansı. Fakat bir süre sonra tüm bu sorunlar Rafael'in kalbinde buluşur ve Rafael hayatıyla ilgili sorular sormaya başlar. Üstüne 20 yıldır görmediği arkadaşı Juan Carlos da eklenince ortaya 120 dakika boyunca bir sahnede gülerken hemen sonraki sahnede gözünüzün dolduğu, ve bunu sürekli olarak tekrarlayan enfes bir film ortaya çıkar. Nedensiz yere sırıtırken bir anda mendili ararken bulabilirsiniz kendinizi. Dram denen şey Güney Amerika' ya uğradığında ortaya çok güzel filmler çıkıyor şüphesiz. Hem de latin diyarların bize yakın gelen sıcaklığı da bambaşka doğrusu.

İnsanlar ısrarla ararken köşede kalmış bir "ben olmadan önceki ben" duruşlu film El Hijo De La Novia. Kimisi Rafael gibi sorunlara batmış durumda, kimisi baba Nino gibi 44 yıldır -hala- aşık durumda, kimisi ise ansızın çıkıp gelen Juan Carlos gibi hayatı "tıkırında" yaşıyor hayatta. İşte bu film hepsinin karışımı, bol dram, bol gülümseme, tarifsiz aşk. Her karakterin gülümseten diyaloglarının altında inanılmaz dramlar yatmakta. Her karakterin kendine ait sorunları seyirci de -adeta tanıdık bir tadı anımsamak gibi- hissediyor, ve filmin keyfi de bir kaç kat artıyor.

Meraklı olanlar elbet bulup izleyecektir,izleyenler arasında da yayılacaktır, umarım pek çok kişi izler ve bu tattan mahrum kalmaz. İyi seyirler dilerim.

Filmin Adı : El Hijo De La Novia / Son of the Bride/ Gelinin Oğlu
Yapım Yılı: 2001
Yönetmen : Juan Jose Campanella
Oyuncular : Ricardo Darin, Hector Alterio, Norma Aleandro, Eduardo Blanco, Natalia Verbeke
imdb Puanı : 7,8/ 10 (4.995 oylama sonucu)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder