19 Şubat 2011 Cumartesi

Dram içinde Dram?Hem de "Gerilim" soslu Dram..El Espinazo del Diablo/ Şeytanın Belkemiği

1939 senesi..Franco'nun diktatörlüğü ile hafızalara kazınmış nasyonalist-sosyalist çatışmasının oluşturduğu geri planda, çatışmalardan uzak ve güvende bir köşede bulunan bir "kızıllar yetimhanesi". Hatta müdiresinin deyimiyle hiç hoş karşılanmayacak "kızılların çocuklarına bakan kızıllar" yeri. 4 yetişkin ve savaşta yer alan ebeveynlerin "emanet" ettiği çocuklar. Bir bacağını ve çok daha fazlasını bu uğurda kaybetmiş Carmen, Carmen'e aşık Arjantinli "doktor" Caceres, genç ve güzel eğitmen Conchita ve 15 yılını burada geçirip nefretle dolsa da yine kürkçü dükkanına dönmüş olan Jacinto. Babasının bir arkadaşına, arkadaşının da bu yetimhaneye bıraktığı küçük Carlos, Carlos' un gelmesinden rahatsız olan yaşça biraz daha büyük Jaime ve diğer çocuklar..

İlk yarım saatte bize çocukların o naif ve büyümeye meyilli dünyaları izletilirken bu saf dünyalara leke bulaştıran her zamanki gibi yetişkinler oluyor. 4 yetişkinin sırları ve ilişkileri adım adım atmosferi gererken Carlos' un şahit olduğu hayalet ise gerilimi somutlaştırıyor. Burada gerilim kelimesini netleştirmek isterim ki beklentiniz farklı yönde olmasın. Gerilimi sizi koltuktan sıçratma denemeleri yapmak yerine hikayeye yedirerek yetimhanedeki atmosfere ortak olmanızı sağlayarak germeyi tercih ediyor del Toro, ki bunda başarılı olduğunu söylemekte yarar var. Hikayenin bağlanacağı noktayı tahmin etmek sıkı izleyiciler için zor olmasa gerek, fakat bu açığını da (ki gerçekten bir açıksa) hikayeye dramı da ekleyerek (ki film gerilimden çok dram havası estiriyor) kapatmayı başarıyor film.

Del Toro demişken bir parantez açalım. Bu ismin yönetmenliğinde çekilmiş El laberinto del Fauna/ Pan'ın Labirenti 2006) filmini izleyenler bu film ile yapımcı olarak yer aldığı El Orfanato/ Yetimhane'nin (2007) bir karışımını görmek mümkün bu filmde. Fakat bahsettiğimiz filmin diğer iki filmden önce (2001) çekilmiş olduğunu ve dolayısıyla iki filmin karışımı yerine bir filmin ayrışmasını kastettiğimi ekleyeyim. Pan'ın labirenti arka planda yer alan tarihsel dönem açısından, Yetimhane ise mekan ve filmin genel atmosferi açısından bu filmden izleri taşıyor demek yanlış olmaz.

Dram yönü ağır basan hikayelerden ve gerçekliğini aktaran karakterler barındıran filmlerden hoşlananlar için İspanyol sineması bolca takdir gören Avrupa durağıdır. Bu filmde değişik türlerden yerinde ve dozunda beslenerek 1 saat 46 dakika gibi bir sürede başarıyla işin üstesinden geliyor del Toro. Hoş bir filmle biraz gerilip biraz içinizin burkulmasına şahit olmanız için ideal bir film. İyi seyirler dilerim..

Filmin Adı : El Espinazo del Diablo/ The Devil's Backbone/ Şeytanın Belkemiği
Yapım Yılı : 2001
Yönetmen   : Guillerme del Toro
Oyuncular   : Marisa Paredes, Eduardo Noriega, Frederico Luppi, Irene Visado, Fernando Tielve.
imdb Puanı : 7,6 (17.920 oylama sonucu)






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder