7 Şubat 2011 Pazartesi

Yalnızlık Paylaşılmaz (mı?).. The Station Agent / Hayatın İçinden .

"Yalnızlık paylaşılmaz; paylaşılsa yalnızlık olmaz"..  Özdemir Asaf'ın ünlü şiirinin son mısralarıdır, belki şiirden daha meşhur mısralardır. Station Agent filmi de aynen bu şiirin ilk mısraları gibi başlıyor aslında. Kulak verelim Asaf'a : "Yalnızlık yaşamda bir an, hep yeniden başlayan, dışından anlaşılmaz" ... Minik yetişkinimiz Fin de dış dünyaya, yersiz ve alaycı tepkilere ördüğü duvarlar arasında,kendi kabuğunda yaşarken bir anda çıkagelen yalnızlık ve yepyeni bir yaşam ile yüzyüze kalıyor. Değişen hayata ve yeni bir kasabaya rağmen yanına aldığı bavullarda taşıdığı duvarları, bu yeni yerde de tek güvencesi oluyor. Ya da en azından öyle olmasını umuyor. Tabi bu yeni kasabada kabuğunda yaşayan sadece kendisi değildir. Yeni -ve zorunlu- komşusu Joe ve ısrarlı kazalar yoluyla tanıştığı Olivia da kendi kabuklarına çekilmiş ve sorunları ile boğuşan diğer ana karakterler olarak karşımıza çıkıyor. Garip bir şekilde bu 3 insanın hayatı kesişmiş, artık her biri kendisi için "aşılması gereken" durumlarla yüzyüze gelmişlerdir.


In Bruges filminden bahsederken filmde yer alan cüce muhabbetinden bahsetmedim, filmle ilgili hoş bir detay olduğundan belki de. Fakat ne garip tesadüftür ki bir sonraki yazı başrolünde küçük bir yetişkin yer alıyor; Peter Dinklage. Hem de oldukça iyi bir performansla takdir kazanıyor. Hikayedeki diğer iki ana karakterde rol alan Bobby Connovale ve Patricia Clarkson ise iyi yardımcı oyuncu performanslarının bir filmi ne denli öne çıkarabileceğine örnek performanslar sergiliyorlar. Özellikle Patricia Clarkson, son derece hüzünlü bir hikayesi olan Olivia karakterinde göz dolduruyor.


Bu denli övgüden sonra filmin gürültü koparmamış iyi filmler tarafında yer almasının nedeni hakkında iki çift söz etmek gerekir sanırım ; Bağımsız yapımlar diye tabir ettiğimiz düşük bütçeli sağlam yapımlar. Bol efektli, milyon dolar bütçeli yapımlar ne kadar insanın hayal dünyasına hitap ediyorsa da, esas gönlünü çalan filmler büyük bir oranla düşük bütçeli, fakat abartısız "gerçekçi" oyunculuklar içeren bu tarz yapımlar oluyor.Hollywood eksenine yerleşmiş Amerikan sinemasının yüz akı desek de abartmış olmayız sanırım.

Yalnızlıktan dem  vuranlar, Asaf' ın dizeleriyle halini anlatanlar. Siz de izleyip karar verin bakalım ; Yalnızlık paylaşılır mı?

İyi seyirler dilerim.

Filmin Adı   :  The Station Agent /Hayatın İçinden
Yapım Yılı  :  2003
Yönetmen  :   Thomas McCarthy
Oyuncular  :   Peter Dinklage, Bobby Connovale, Patricia Clarkson
imdb Puanı :  7,9 ( 22.866 oylama sonucu)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder