25 Şubat 2011 Cuma

Şairane Bir İntikam Öyküsü.. Chinjeolhan Geumjassi/ Sympathy for Lady Vengeance




"Oldboy" dendiğinde pek çok insan gibi zaman durur benim için de. Önce o müthiş sonla yaşanan şok, sonra stil sahibi sahneler gelir aklıma. Bir de Chan-Wook Park üçlemesi tabi ki. Zira Oldboy, Park' ın 2002  yılında ilk filmini çektiği "Vengeance/ İntikam" üçlemesinin ikinci, en beğenilen ve en popüler filmidir kuşkusuz. Üçlemenin Oldboy'a en yakın duran ayağı ise "Chinjeolhan Geumjassi/ Sympathy for Lady Vengeance".

Baştan sona İngilizce adına yakışırcasına bayan zerafeti ve inceliğinde aktarılan ve kusursuz bir dantel gibi sabırla örülen bir hikaye Geum-ja Lee'nin başından geçenler. 19 yaşındayken yanında yaşadığı öğretmen Baek' in işlediği çocuk cinayetinin zanlısı olarak yakalanıp suçu -mecburen- üstüne alarak kendi çocuğundan ayrı kalmasının ardından 13,5 sene sonra serbest bırakılmasıyla başlıyor her şey. Hapishanedeki çağırılma şeklinin tersi yaşanıyor aslında, önceleri "melek" olarak anılmasından "cadı" adını hak edişine ters istikamette gelişiyor öykü. Hapisten çıktığında üzerine sinen "cadı"lığından arınma arzusu, yüzüne her bakanın saöylediği gibi ruhundaki meleğe dönme çabası damarlarında gezinen şey, bunun intikamı belki de. 

Bu intikam planının her adımında sahip oldukları ise geçen 13 yılda biriktirilen arkadaşlar, izini sürdüğü kızı ve insanı ürperten soğukkanlılığı. Baek' e ulşana kadar geçmiş 13 yılın da bir özeti aktarılmadan olmaz tabi. Zaman zaman hikayedeki boşlukları dolduran "geri dönüşler" ile yan karakterlerin plana nasıl dahil oldukları da cevaba kavuşuyor. Finale adım adım giderken alınacak intikamın kişisel olmaktan çıkarılması ise çok daha anlamlı kılıyor bu planı.

Jeneriği akıp giderken ısrarla izlemeye devam ettiğim pek az film vardır doğrusu. Chinjeolhan Geumjassi'nin etkileyici bir başka yönü jenerik bitene kadar izlememi sağladı filmi; son derece etkileyici müzikleri. Uzakdoğu filmlerinin en başarılı unsuru hikayeye eşlik ederek onu adeta tamamlayan, onunla bütünleşen müziklerdir. Bu filmde de müzikler hikayeyi bir üst noktaya taşırken siz de mest oluyorsunuz. Filmin soundtrack albümünü edinmek de farz oluyor haliyle.

Baştan sona ince, zarif bir intikam hikayesi izlerken Geum-ja'nın  kimi zaman masumiyeti ve günahları ve aklınızı kurcalayan bir soru arasında kararsız kalıyorsunuz:  Böylesine incelikli bir intikam, bazı günahları affettirir mi?

İyi seyirler dilerim.

Filmin Adı : Chinjeolhan Geumjassi/ Sympathy for Lady Vengeance/ İntikam Meleği
Yapım Yılı: 2005
Yönetmen  : Chan-Wook Park
Oyuncular  : Yeung-ae Lee, Min-sik Choi, Il-woo Nam, Yea-young Kwon.
 imdb Puanı: 7,7 / 10 (20.702 oylama)





*Meraklısına Yönetmen Chan-wook Park' ın beğenilen filmleri :
-İntikam Üçlemesi : Sympathy For Mr Vengeance (2002- 7,8), Oldboy (2003-8,4), Sympathy For Lady Vengeance (2005- 7,7)
-Bakjwi (2009- 7,2)
- I'm a cyborg but that's ok (saibogujiman kwenchana-2006 - 7,1)
-Gongdond Gyeongbi Guyeok JSA (2000 - 7,8)








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder