23 Şubat 2011 Çarşamba

Kapana Kısılıp Kalmışlık Hissi..İliklerinize Kadar.. "Buried"/ Toprak Altında.

Senaryo.. Filmin kendine bağlayıcı ve izlenilir kılmasını sağlayan temel etken. Ne karakterlerin milyon dolarlık oyuncular olması tek başına bir anlam ifade eder (bkz: Righteous Kills, The Tourist), ne de sadece fikrin ilginç olması (bkz: Haute Tension) . İyi bir senaryo ile The Tape (kaset) ve son zamanlardaki popüler hayatta kalma hikayesi 127 Hours (127 saat) gibi az karakter ve tek mekan da gayet güzel ve sürükleyivi bir film ortaya çıkarabilir. Buried (toprak altında) filmi de bu iki başarılı örnek gibi 95 dakika boyunca sizi içten içe gererken ana karakterin çaresizliğine de ortak ediyor.

Irak'a malzeme götüren bir şirketin kamyon şoförü olan Paul Conroy gözlerini açtığında kendini bir tabutun içinde, gömülmüş vaziyette bulur. Tüm sahip oldukları ise bir cep telefonu, çakmak çakı, el feneri, glow stick (kırıldığında ışık yayan çubuk) ve kalemdir. Telefonla kendisine ulaşan ses ise 3 saat içerisinde 5 milyon dolar bulmasını ister. Aksi takdirde kendisi toprak altında ölecek, ailesi ise savunmasız bir hedef olacaktır. Tüm film boyunca Paul'ün tabutunu gözlemek yerine adeta aynı durumda kısılıp kalmış gibi hissediyorsunuz. Yer yer kızmıyor da değilsiniz, "neden orayı aradın" "neden böyle davrandın" diye kendi kendinize söylenmeniz tükenen oksijen, zaman ve batarya sizin de aleyhinize işliyormuş gibi hissetmenizden başka bir şey değil. Bir yandan da sürekli o bildik "imajını kurtarmaya bakan süper güç hükümeti" kurgusuna güvenip güvenmemek ile teröristin talepleri ve akıl vermeleri arasında ikilemde kalıyor Paul. Tabi çalıştığı şirketin de ufak düzenbazlığı durumunu daha da zorlaştırıyor. 1 buçuk saati biraz aşan süre boyunca nefessizlik ve hayatınızı etkileyen insanoğlunun vardığı kokuşmuşluk gerginliğinizi artırırken tabutun içindeki Paul gibi  sinirden tepinebilmeyi istiyorsunuz.

Filmde görünen toplam 2 karakter var, birisi karakterimiz Paul (Ray Reynolds) ve kısa bir görüntüsüne tanık olduğunuz Pamela (Ivana Mino). Bunlar dışındaki diğer karakterler ise sadece telefon konuşmalarıyla filme katkıda bulunuyor. Atmosfer ise karanlık ve dar olmasını avantaja çevirip tabutun her santimini sonuna kadar kullanıyor. Filmin son birkaç dakikası ise gerilimin tırmandığı ve heyecanın arttığı sahneler. Senaryonun ayrıntısından da güzel bir şekilde faydalanarak nihayete ulaşıyor.

Kapalı mekanda geçen The Tape (Kaset) ve özellikle 127 Hours'a yakın bulduğum film zamanlaması ile Oscar'da 7 adaylık almış 127 Hours örneği dururken bir kaç adaylık alamaz mıydı diye düşündürmedi değil açıkçası. En iyi erkek oyuncu kategorisinde belki son uygulama olan 5 aday sınırlamasına takılmış olabilir Ryan Reynolds'un oldukça iyi performansı. Yine de teknik adaylıklar dahi olsa bir-iki kategoride görmek sevindirici olurdu bu başarılı filmi.

Zaman ve mekan probleminiz yokken tez vakitte izlemenizi dilerim. İyi seyirler.

Filmin Adı : Buried/ Toprak altında
Yapım Yılı : 2010
Yönetmen   : Rodrigo Cortes
Oyuncular  : Ryan Reynolds, Ivana Mino, Robert Paterson (Dan Brenner-ses), Jose Luis Garcia Perez (Jabir- ses), Stephen Tobolowsky (Alan Davenport-ses)
imdb Puanı : 7,3 (23,469 oylama)






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder