1 Şubat 2011 Salı

Toki o kakeru shojo/ The Girl Who Leapt Through Time/ Zamanda Atlayan Kız

Animasyon ya da anime deyince aklımda hep benim gibi ruhunda çocukluğuna dair bir şeyleri kaybetmemiş, hatta ona sımsıkı tutunmuş binlerce insan gelir. Hayat telaşına ruhunu kurban vermemiş azınlık gibi kalmış binlerce insan.. Hayal dünyasına öyle çok kaçan, kendine masallar yaratmış binlerce "yetişkin". Bir anime ya da animasyon yazmak kaçınılmazdı benim için ve bu yazının bir anime olması ayrıca seviindirici,
.
Lise çağında bir genç kız olan başkarakterimiz Makoto, her zamankinden farklı olduğunu fark etmekte geç kalmadığı bir günde yaşadığı sayısız aksilikten sonra belki de en büyük şanssızlığı fark ettiğinde son sürat ilerleyen bisikletinin frenleri tutmamakta ve genç kız gelen trenin altına girmek üzeredir. Hiçbir şey fayda etmez ve Makoto trenin önüne fırlar. İşte bu anda inanılmaz bir şey gerçekleşir ve Mototo kendini daha az önce frenleri tutmayan bisikletle geçtiği yolda bulur. Bir şekilde zamanda geri gitmeyi başarmış ve kurtulmuştur. Böylelikle yolunda gitmeyen her anı geri aldığı bir dizi olaylar birbirini izler. Geri aldığı ve başına gelen kötü olaylardan kurtulduğu her anda,bu sevinçle, olaylarda kendisi yerine geçecek yeni bir kurban yarattığını düşünmemektedir tabi ki.Hele ki olaylar içinden çıkılmaz bir hale geldiğinde bir ikilemde kalmak zorunda kalacaktır. Hep kendini düşünmekten farkına varamadığı pek çok şeyi de bu olaylar boyunca farkına varır ve olmak istediği kişi konusunda kesin bir karara doğru sürüklenir.

Filmin başlarında göze çapan bir cümle filmin vermek istediği mesajı gayet iyi özetliyor aslında : "time waits for no one/ zaman kimseyi beklemez." .

Her ne kadar çocuklar içinmiş gibi görünse de , pek çok anime gibi Toki o kakeru shojo da esas yetişkinlere yönelik ve eğlenceli olmasının yanı sıra duygusal yönden de gayet doyurucu bir film. Saklı köşelerde kalmış olsa da imdb'de 7,9 gibi yüksek bir puana layık görülmüş olduğunu belirtmem gerek. Animasyona meraklı kişileri olduğu kadar anime sevdalılarının da mutlaka görmesi gerekli kanaatimce.

Filmin Adı   : Toki o kakeru shojo / The Girl Who Leapt Through Time

Filmin Yapım Yılı : 2006

imdb.com Puanı : 7,9 (7206 oylama)






1 yorum: