17 Şubat 2011 Perşembe

Hayatta sıkışıp kalmak.. Çoğunluk / Majority..

Venedik'ten Hindistan'a geniş bir yelpazede, özellikle ülkemizdeki festivallerde sayısız ödül kazanan Çoğunluk filmini epeydir merak ediyordum. Gerek konusunu okuduğumda ve filmin fragmanını izlediğimde oluşan merak, gerekse çoğu yerde karşılaştığım olumlu izlenimler bu merakı giderek artırdı ve sonunda filmi edinip izlemeyi başardım.

Film, artık askerlik çağına gelmiş Mertkan' ın etrafında şekilleniyor. Açık öğretim öğrencisi, babasının şirketinde getir-götür işlerine bakan Mertkan, İstanbul' un "avantajlı" kesiminde yer alan ailesi ile donuk bir hayat yaşamakta iken bir kafeden tanıdığı Gül ile arkadaşlık kurmaya başlıyor, tabi bu arkadaşlık daha sonra ilişkiye doğru sürükleniyor. Bu sırada elinde büyük bir güç (para) bulunan babası ise Mertkan'dan memnun olmak şöyle dursun, her hareketinde rahatsızlık duyacak bir nokta buluyor, hatta Mertkan'ı da rahatsız etmekten geri kalmıyor.Ailede belki de en mutsuz kişi olan anne ise yıllarını "saçını süpürge etmek"le ve buna karşılık kocasından ve oğlundan sevgi ve -belki daha da önemlisi- saygı görememiş olmaktan çökmüş durumda bulunan depresif bir kadın görüntüsü çiziyor. Tabi her karakterle ilgili derin sosyolojik çıkarımlarda bulunmak fazlasıyla mümkün fakat bunları olabildiğince kısa aktarmak daha faydalı olabilir. Gencimiz "adam olmasını" isteyen babası, yılları boşa geçirmiş annesi, orta katmana tutunmuş günümüz genci (!) arkadaşları ve doğulu olması nedeniyle ne gencimizin babası ne de arkadaşları tarafından hoş karşılanmayan kız arkadaşı ve her karakterin beraberinde senaryoya eklediği sorunları ile kapkara bir tabloya hapsolmuştur.

Film bu kara öyküde bir çıkış macerası anlatmaktan çok bu sıkışmışlığı enine boyuna anlatarak bir kesit sunmayı, bu yönüyle daha da gerçekçi olmayı başarabiliyor. Filmde gördüğünüz taksiciden inşaattaki işçiye kadar her karakter gerçek hayatta karşılığını bulabileceğiniz yüzlerce, binlerce kişiden biri. Mertkan ve ailesi ise sizin olmasa da çevrenizde duyduğunuz, varlığından haberdar olduğunuz pek çok sorunlu aileden birisi. Gül' ü ise anlatmaya gerek yok sanırım. Hayatı boyunca para sahibi olanların eğlencesi olacak,  milliyetçiliğin hışmına uğramaya mahkum bir genç kız.

Bunca sözden sonra filmle ilgili sorulması gereken temel soru  şu olmalı : Bolca gerçek karakter ve başı-sonu olmayan bir hikayeyi çok başarılı bir aktarım, sizin film zevkinize uyuyor mu? Eğer bu noktaya rağmen çok gerçek ve her detayında bir çıkarımda bulunabileceğiniz bir film arıyorsanız, Çoğunluk'u izlemeyi kaçırmayın. İyi seyirler..

Filmin Adı : Çoğunluk / The Majority
Yönetmen   : Seren Yüce
Oyuncular   : Bartu Küçükçağlayan, Esme Madra, Settar Tanrıöğen, Nihal Koldaş, Erkan Can
imdb Puanı  : 7,5 /10 (330 oylama sonucu)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder